Archiwum marzec 2016, strona 1


mar 02 2016 Ciekawa ciekawostka
Komentarze: 0

Kebab jest NAJZDROWSZYM FASTFOOD'EM!!!

Przeciętny kebab liczy ponad 850 kalorii i zawiera 35 gramów tłuszczu.
bułka-400
mięso-300
warzywa-50
sosy-100

Dodatkowo jest wzbogacony o witaminy B5 i E, żelazo oraz kwas foliowy.

4youkebab : :
mar 01 2016 Kebab, czyli czego to ludzie nie wymyślą....
Komentarze: 0

W Polsce mamy dostępnych około 200 rodzajów kebabów z czego przedstawię kilka z nich:

- Adana - jest to turecki kebab, powstały w mieście Adana, stąd też jego nazwa. Mielone mięso jest bardzo mocno doprawiane, a następnie formowane w wałeczki, nadziewane na szpikulce i pieczone. Kebab Adana zazwyczaj podawany jest z papryką, cebulą, pietruszką i tradycyjnym tureckim plackiem w kształcie łódeczki, zwanym pide.

- Beyti - składa się z grillowanej mielonej jagnięciny lub wołowiny oraz warzyw, podawanej w cienkim placku lawasz, polanej sosami: pomidorowym i jogurtowym.

- Burrah - pochodzi z Azji Południowej. Najczęściej przygotowuje się go z mięsa koziego. Jest ono marynowane i pieczone na grillu.

- Chapli - to potrawa pakistańska. Zmielone mięso formowane jest w krążki i pieczone na grillu. Serwuje się je z sałatką, sosem jogurtowym i chlebem naan.

- Chelow - to narodowe danie irańskie. Składa się z grillowanego mięsa (jagnięciny, wołowiny lub cielęciny) serwowanego z ryżem basmati i grillowanymi pomidorami. Tradycyjnie podawanym do Chelow napojem jest kwaśny jogurt z dodatkiem mięty i soli.

- Çoban - składa się mięsa pieczonego na pionowym rożnie, nad otwartym ogniem.

- Döner - to właśnie ten rodzaj kebaba wszyscy dobrze znamy, jest zwykle przygotowywany z jagnięciny lub kurczaka. Mięso jest powoli pieczone na pionowym rożnie obrotowym, następnie odkrajane i podawane w chlebie pita wraz z sałatką.

- Galouti - jest to jeden z najdelikatniejszych kebabów, pochodzi z Azji Południowej. Składa się z grillowanego, mielonego mięsa z kóz lub wołowiny.

- Iskender - przypomina Doner kebab. Przygotowywany jest z cienkich plastrów grillowanej jagnięciny lub wołowiny, która jest polana sosem pomidorowym, roztopionym masłem oraz jogurtem. Całość podawana jest w chlebie pita.

- Kabarma - jest to rodzaj drobiowego kebaba. Tuszka kurczaka jest dzielona na kilka mniejszych części, rozbijana tłuczkiem, a następnie pieczona.

- Kakori - pochodzi z indyjskiego miasta Kakori, od którego wziął swą nazwę. Kebab jest wykonany z drobno zmielonego mięsa koziego, doprawionego przyprawami, a następnie pieczonego na grillu, na patyku. Podawany jest z Roomali Roti, czyli rodzajem bardzo cienkiego chleba oraz cebulą i sosem miętowym. Uważa się, że danie to powstało z myślą o starych, bezzębnych pielgrzymach.

- Kalmi - to indyjski kebab. Składa się z marynowanego i upieczonego mięsa z podudzia kurczaka. Potrawa ta zwykle podawana jest z cebulą i indyjskim chlebem oraz polana mocno doprawionym różnymi przyprawami sosem jogurtowym.

- Kathi - do jego przygotowania używa się wołowiny, jagnięciny lub kurczaka, które są pieczone w specjalnym glinianym piecu w kształcie dzbana - Tandoor. Mięso piecze się jak szaszłyki i podaje z ryżem, indyjskim pieczywem, cebula i sosem miętowym.

- Kefenli - ten rodzaj kebaba przypomina nieco znane nam wszystkim kotlety, ponieważ mięso przed upieczeniem jest panierowane.

- Kofte - jest bardzo popularny w Turcji i dzieli się jeszcze na kilka rodzajów. Kofte kebab przygotowywany jest z mielonej jagnięciny doprawionej ziołami i zlepionej w kulkę. Mięso nadziewa się na szpikulec i piecze się na grillu, najczęściej podaje się je z ryżem oraz surówką.

- Koyun - nie każdemu to danie skojarzy się z kebabem, gdyż jest to jagnię pieczone w całości.

- Manisa - potrawa ta pochodzi z Turcji. Mielone mięso formowane jest w dość cienkie wałeczki i pieczone. Serwuje się je zawinięte w cienkie placki, polane sosem jogurtowym oraz pomidorowym.

- Patlican - mięso grillowane jest razem z bakłażanem.

- Shish - jest to rodzaj szaszłyków. Mięso pokrojone jest w kostkę i nadziane na szpikulec, a następnie grillowane. Oprócz różnych mięs, shish kebab może się również składać z owoców i warzyw.

- Süt - mięso przeznaczone na ten rodzaj kebaba na początku musi zostać krótko podgotowane w mleku, a dopiero później piecze się je na rożnie.

- Tandir - tak, jak kebab koyun, jest to jagnię pieczone w całości. Do tego celu używa się specjalnego, glinianego pieca.

- Testi - pochodzi znad Morza Czarnego. Składa się z mieszaniny różnych mięs gotowanych wraz z warzywami w specjalnym glinianym garnku (nazywanym testi) umieszczonym bezpośrednio nad ogniem.

- Urfa - pochodzi z Turcji, z miasta Urfa. Przygotowywany jest mielonego mięsa doprawionego czarnym chilli i formowanego w wałeczki, a następnie pieczonego. Przypomina kebab adana, jednak jest od nich znacznie łagodniejszy.

4youkebab : :
mar 01 2016 "Kebabiarz"
Komentarze: 0

4youkebab : :
mar 01 2016 Ciekawostki
Komentarze: 0

Prawdziwy, turecki kebap musi być zrobiony z mięsa, które nie zostało wcześniej zmielone. W Polsce, niestety, najczęściej spotykamy wielkie walce z przetworzonego już mięsa. To najczęściej mielona wieprzowina z wołowiną lub mięso drobiowe (z indyka lub kurczaka). Oprócz tego - glutaminian sodu E621, białko sojowe, fosforany E450 czy cytrynian sodu E331. Pakuje się cieniutkie skrawki tegoż do bułki (na szczęście, coraz częsciej spotykane są podobne do tureckich chlebki pita), wypełnia się to kapustą, sałatą, ogórkami i pomidorem i polewa sosem (najczęściej na bazie majonezu). Oryginalny kebap jest zdecydowanie inny.

4youkebab : :
mar 01 2016 Kebab - ogólne informacje
Komentarze: 0

Kebab – potrawa kuchni orientalnej. Określenie obejmuje ponad dwadzieścia odmian tej potrawy (m.in. iskender kebab, adana kebabı czy şiş kebabı) i nie jest jednoznaczne. W Polsce słowo kebab oznacza zazwyczaj döner kebap (po turecku "obracające się pieczone mięso"), czyli danie kuchni tureckiej w postaci baraniny (może być to również mięso cielęce lub drobiowe, nigdy wieprzowe, chociaż w produkcji polskiej mięso wieprzowe jest wykorzystywane, a w tureckiej nie, ponieważ to mięso jest "nieczyste")

4youkebab : :